Jenni Tieaho

 

Nykytaiteen kontekstissa Tieahon teokset liittyvät viime vuosikymmenien ympäristö-
ja ekotaiteeseen, erityisesti pyrkimykseen käyttää luonnonmateriaaleja muuttuvan luontosuhteemme ilmentämiseen.

 

IN ENGLISH

YÖVIERAS, MERIHEVONEN, UKKO WÄINÄMÖINEN

Veistokset mielletään arkiajattelussa edelleen pronssista, puusta tai erilaisista kivimateriaaleista veistetyiksi kiinteiksi kolmiulotteisiksi kappaleiksi. Jenni Tieaho on löytänyt tästä perinteestä poikkeavan oman persoonallisen ilmaisutavan. Hän ei niinkään veistä vaan muokkaa tai rakentaa teoksensa luonnonmateriaaleista kuten pajusta, tuohesta, puusta ja erilaisista kasvien osista. Materiaalit hän on kertonut keräävänsä henkilökohtaisesti tärkeistä paikoista, kuten nuotiopaikoilta, kallioilta, mustikkametsien rinteiltä tai heinää kasvavien metsäteiden varsilta. Näistä aineksista syntyy taiteilijan käsissä useimmiten kookkaita, taidokkaasti koostettuja hevosia, joutsenveneitä ja ihmiseläinhahmoja.

Materiaaliset lähtökohdat eivät näytä asettavan rajoja taiteilijan mielikuvitukselle. Tieahon veistokset avautuvat sekä toteutuksensa että tunnistettavien aiheidensa puolesta vahvasti myyttien ja erityisesti suomalaisen kansanperinteen suuntaan. Jotkut hänen veistoksistaan tuntuvat kantavan alitajuista viestiä muinaisilta ajoilta, ikään kuin figuurit olisivat säilyneet meidän aikaamme kaukaa menneisyydestä kertomaan uskomuksista ja tavoista ajoilta, jolloin kirjoitettua kieltä ei ollut olemassa. Monen näistä toteemimaisista veistoksista voisi kuvitella koristaneen myyttisiä Kalevalan kyliä ja Pohjolan portteja, pahan veräjiä. Nykytaiteen kontekstissa Tieahon teokset liittyvät viime vuosikymmenien ympäristö- ja ekotaiteeseen, erityisesti pyrkimykseen käyttää luonnonmateriaaleja muuttuvan luontosuhteemme ilmentämiseen.

KUKA?

Jenni Tieaho (s. 1969) opiskeli Kaitaan taidepainotteisessa lukiossa 1987–89, Västra Nylands folkhöskolanin taidelinjalla 1989–90, Vapaassa Taidekoulussa 1990–91, Lahden Muotoiluinstituutin kalustesuunnitteluosastolla 1991 ja Taidekoulu Maan ammattiin valmistavalla päivälinjalla 1995–99. Tieaho on pitänyt näyttelyitä vuodesta 1997 lähtien. Hän on tehnyt Helsingin Korkeasaareen julkisen teoksen nimeltä Jylhyys Hiidenhirvi. Harjateräksestä valmistettu ja tummaksi tervattu veistos paljastettiin 2017. Uransa aikana Tieaho on osallistunut lukuisiin yksityis- ja yhteisnäyttelyihin kuten Akseli Gallen-Kallelan museon TUOHI-näyttelyyn.


s. 1969
Siuntio

Opinnot ja tunnustukset
1987–1989
Kaitaan taidepainotteinen lukio
1989–1990
Västra Nylands folkhöskolanin taidelinja
1990–1991
Vapaa Taidekoulu
1991
Lahden Muotoiluinstituutti
1995–1999
Taidekoulu Maa

Teoksia
2017
julkinen teos nimeltä "Jylhyys Hiidenhirvi"

Taiteilijat

Emil
Cedercreutz

Lue lisää

Timo
Heino

Lue lisää

Heli
Ryhänen

Lue lisää

Jenni
Tieaho

Lue lisää

Viktor
Jansson

Lue lisää

Taru
Mäntynen

Lue lisää

Matti
Kalkamo

Lue lisää

Veikko
Myller

Lue lisää

Pirkko
Nukari

Lue lisää


Palaa alkuun